Skogsbada i Stockholm i sommar?

Det verkar inte finnas något slut på de sinnliga trenderna stockholmarna anammar för jämnan. Men vi ni vad? Den här gången verkar de ändå hittat något som vi friluftsälskare kan haka på! Det handlar om det svenska nyordet ”skogsbad”, från japanskans Shinrin Yoku. Men vad innebär egentligen skogsbad? Och kan man göra det som en semesteraktivitet?

Shinrin Yoku, ”skogsbad”, är egentligen ett begrepp som undersöktes redan på 80-talet, och det var japanska forskare som lyckades vara så framsynta. Redan då ville de undersöka varför människor mår så pass bra ute i naturen och huruvida det fungerar som terapiform eller läkningsmetod för åkommor som stress, dålig sömn eller dåligt blodtryck. Forskarna bestämde sig för att ta reda på varför skogen får oss att må så bra. Så kanske blir nästa resplan weekend i Stockholm – för där har verkligen folk tagit till sig av nyordet och det finns arrangerade turer med skogsbad i grupp.

I Västvärlden har fenomenet tagit lite längre tid på sig att nå fram. Även fast vi alla kan skriva under på att det inte är en nyhet att vi mår bra av skog och mark – men kan vi använda den kunskapen till att må bättre? Skogsbad ger:

  • Bättre sömn
  • Mer energi
  • …Och tydligen blir vi vänligare också. Fullständigt vetenskapligt bevisat!

I Stockholm saknar man skogen

Varför dök det då upp som nyord i svenskan först 2017? Kanske har det att göra med att skogarna klättrar allt längre bort från oss och i takt med deras försvinnande så längtar vi mer. Allt färre får tillgång till den naturliga delen av livet och det är inte ofta vi vandrar hem från jobbet genom en skogsdunge. Trots att vår levnadsstandard är så pass hög idag pekar många siffror på att vi mår allt sämre. Kan det finnas ett reellt samband? Och kan då 2000-talets terapimetod vara Shinrin Yoku –”skogsbad”?

Nog för att Sverige är ett land som till stor del är täckt av just skog, men i Stockholm kommer skogarna som enstaka naturreservat. Istället växer betongdjungeln allt tätare och grönområden i stan prioriteras bort för nya bostadsområden. Men nog måste även jag erkänna att de stockholmska skogar som finns kvar är rätt vackra, ändå…

*Att skogsbada handlar alltså inte om att bada i skogen. Utan kanske snarare bada i skog.